Parazitii intestinali la copii. Care sunt simptomele?

Copilul meu are viermi intestinali? In lumea in care unii isi dau cu parerea chiar si fara sa o ceri, in lumea in care generatia de bunici vin sa contrazica stilul de parenting a noii generatii de parinti, toata lumea are o parere. Uneori, ca parinte, nu mai stii pe cine sa asculti si apelezi pana si la instinct. Iar cand vine vorba de viermii intestinali, oh, dar cate pareri pot fi. 

                                             

 

Sa stabilim mai intai de toate - are viermi? Cum stiu? 

Pentru ca totul se rezuma la criticul de ce? Orice parinte are tendinta de a se blama. Cum s-a ajuns aici? De ce nu am fost indeajuns de atent/a sa previn? Trebuie spus ca la un moment dat riscul de a fi contaminat cu paraziti intestinali nu mai tine numai de igiena de acasa, ci si de colectivitatea in care se afla un copil. 

Parazitii intestinali pot fi transmisi de la o persoana la alta prin maini nespalate sau prin obiecte atinse de toti, atat cei contaminati, cat si cei inca fara semne de contaminare. La fel de bine una din cauze poate fi consumul de apa din surse indoielnice sau consumul de alimente nespalate ori spalate necorespunzator - fructe, legume. Pediatrii spun ca si de pe un sol contaminat pot fi luati acesti paraziti, daca mergem desculti. O data ajunsi si la adulti, ajung si la copiii din familie. Adica daca este depistat unul din membri, toti ar trebui sa urmeze o regula stricta pentru a-i elimina. 

 

Primele simptome:

♦ Copilul nu are pofta de mancare, prefera mult lapte si numai dulciuri. 

♦ Sta cu degetul in nas, are mancarimi sau deranj in zona anala. 

♦ Are respiratie urat mirositoare. 

 

Astfel de simptome se pot agrava. Daca in prima faza puteti suspecta si alte cauze, in timp problemele pot fi si altele:

♦ Diaree apoasa, uneori urat mirositoare.

♦ Stare de apatie, oboseala. 

♦ Crampe severe, balonare. 

♦ Greata si/sau varsaturi. 

Si daca nu era de ajuns, se observa paloarea fetei si se constata desigur si o scadere in greutate. Astfel de simptome pot sa apara la interval de 2 pana la 6 saptamani de la infectare. Pot persista si pot recidiva. Una din marile probleme legate de cum abordam si tratam astfel de situatii se refera la faptul ca parintii trateaza fiecare simptom separat. Unele dintre acestea pot fi stopate pe moment, insa apare recidiva. 

 

Confirmare de diagnostic 

Pentru a trata corect avem nevoie de abordare specifica. Chiar daca una din cele mai comune situatii cu privire la infectarea cu paraziti intestinali la copii se refera la giardia, este nevoie de o confirmare prin analiza ca asa si este. Daca simptomele precum diaree apoasa persista mai mult de o saptamana este cazul de mers la medic urgent, pentru ca riscul este si cel de deshidratare. 

Va fi necesara analizarea materiei fecale. Nu va ingrijorati daca nu este prea mult, daca proba este luata din scaun apos. Un examen coproparazitologic este prima recomandare a medicului, insa frustrant este ca de cele mai multe ori este necesar de repetat aceasta analiza. Chiar daca exista, sunt depistati mai greu. 

In schimb, daca banuiala medicului curant este ca oxiurile ar fi de vina, o amprenta anala ajuta. Aceasta va fi analizata la laborator, nu sunt observabili cu ochiul liber parazitii sau ouale depuse de acestia. 

Pentru o stabilire precisa a diagnosticului, pentru a exclude alte probleme, pot fi recomandate si alte tipuri de investigatii, de la test de sange pentru a vedea daca exista anemie, pana la ecografia abdominala. 

 

Cum tratam parazitii intestinali la copii 

Daca unul din membri unei familii a fost diagnosticat cu paraziti intestinali, fie el copilul sau un adult, toti vor urma tratament. Prin lenjerie de pat, prosoape si toate suprafetele casei atinse exista riscul destul de mare ca rata de transmitere de la o persoana la alta sa fie alarmanta. 

Tratamentul va fi oferit de medicul curant, in functie de tipul de parazit identificat. Exista insa si variante naturiste, de produse de tip siropuri, usor de administrat. Atentie, acestea nu pot trata, dar pot fi un real ajutor, adjuvant in parazitoze. Cu aceeasi intentie puteti apela si la metode traditionaliste, insa garantia ca ati tratat nu v-o ofera in fond nici una din acestea. 

De asemenea, in functie de simptomele fiecaruia, vor fi tratate toate acestea. Copilului ii pot fi recomandate multivitamine, supliment pe baza de fier daca intervine anemia, precum si medicamentatie specifica pentru anumite reactii - spre exemplu solutii de rehidratare daca a avut multe scaune apoase. 

 

Preventie 

Se spune si nu degeaba ca mai bine previi decat sa tratezi. Astfel, luati in considerare metodele de preventie, riguros aplicate: 

♦ Spalarea pe maini oricat de des posibil. Ajutati copiii la spalat, pentru eficienta spalarii pe toata suprafata. 

♦ Folositi numai surse sigure de apa. 

♦ Taiati des unghiile copiilor, pentru a evita ca sub acestea sa se depoziteze bacterii. 

♦ Mentineti curatenia si dezinfectati de locuinta. 

♦ Pentru cei mici care frecventeaza colectivitatea pot fi efectuate teste coproparazitologice frecvente pentru a depista din timp daca sunt paraziti, chiar inainte de a fi simptome. 

 

Sunt leacurile babesti o solutie?

Medicii sunt sceptici cu privire la eficienta unor metode babesti pentru a scapa de parazitii intestinali. Se crede ca a crea un mediu acid in intestine ii face pe paraziti sa se desprinda de peretele intestinal si sa se elimine mai usor. Adesea astfel de recomandari includ saramura de la muraturi, semintele de dovleac sau usturoiul. Insa, o cantitate foarte mare din acestea mai ales pentru un copil inseamna un deranj gastric. 

Consultati medicul cu privire la abordarea aceasta.