Bun venit acasa, locul in care mama si bebelusul se regasesc in mediul lor, in confortul deplin. Iar de aici incepe o alta aventura. Va pregatiti de prima baita? Atunci apar alte si alte griji.
-Lasa grijile la o parte
Stresul porneste mai intai de la faptul ca iti faci mii de scenarii. Prima baita este de fapt prima voastra aventura de familie, caci cu siguranta bebelusul a avut deja primele imbaieri la spital. Asadar, trage aer in piept si lasa stresul la o parte. Nu face deloc bine sa transmiti celui mic stresul tau.
Mai apoi, alege momentul din zi cand vei dori sa ii faci baita. De preferat inainte de ora de somn - se va obosi destul de mult astfel incat la scurt timp dupa va adormi. De aceea, unele mamici aleg acest moment, spre seara.
-Cheama sau nu chema ajutor, insa o pereche de maini in plus ar fi necesare
Trebuie sa ai cadita si un suport pentru bebelus. Este de preferat pentru bebelusi acel suport ce mentine coloana celui mic dreapta. De la 6 luni + poate fi folosit acel suport tip scaunel, unde bebelusul sta in sezut. Conform metodei traditionale, va mai fi necesara o pereche de maini.
Multe dintre mamici apeleaza la mainile mai mari si sigure ale tatilor, pentru a sustine spatele celui mic si capul, pentru ca apa sa nu patrunda in urechi.
-Avem grija la buric?
Sunt multi parinti care fac prima baita a celui mic abia dupa ce bontul ombilical cade. Zona mai poate fi sensibila o zi dupa, uneori poate fi vorba de o zona rosiatica in jur. Nimic de ingrijorat, nu mai este cazul sa va preocupati in mod special de buric. Bebelusul poate fi spalat pe abdomen fara probleme.
-Cand e apa prea rece? Cand e prea fierbinte?
Specialistii neonatologi ne vorbesc despre apa potrivita pentru baia bebelusului cea de 37-38 de grade. Unele cadite au in dotare si un termometru. Sau puteti verifica inainte de a baga bebelusul in apa. De asemenea, conteaza ca si in incapere sau in baie sa fie cald, pentru ca trecerea de la apa foarte calda la mediul ambiant racoros nu ii face bine. Un maxim de 25 de grade in camera ar trebui sa fie de ajuns.
Nivelul apei ar putea fi undeva intre 5 si 7 cm maxim. Unii bebelusi se simt chiar bine - si credeti-ne ca va dati seama imediat dupa expresia fetei sale - cand apa le ajunge pana la umeri. Asadar apa peste corpul sau lin plimbata va fi o placere. Daca apa de la dus este constanta, fara fluctuatii de temperatura, folositi dusul pentru a clati.
-5 minute de balaceala
Veti grabi totul din teama. Spalati bebelusul de sus in jos, incepand cu fata, cu o carpa umeda ochii, fata, gatul si tot mai jos. O atentie deosebita trebuie acordata pliurilor pielii. La final spalati picioarele si funduletul. Clatiti totul cu apa curata si totul se incheie.
Urmeaza insa partea infasuratului in prosop. Nu exagerati cu a sterge apa de pe trupul fragil al celui mic. Tamponati usor si mentineti bebelusul invelit cateva minute. Ajuta foarte mult acele prosoape cu gluga cum se mai spun, adica cele in care bebelusul este imediat invelit din 3 puncte.
Nu a fost atat de greu, nu-i asa?
Scurt ghid - ce sa faceti, ce sa nu faceti
Nu folositi orice produs de ingrijire, ci doar cele special create pentru bebelusi. Toleranta pielii de bebelus este mai mica decat cea de adult. Preferati produsele fara parabeni si parfum.
Cat de des facem baita? A existat o vreme cand se spunea despre acest lucru ca ar fi util zi de zi. Pana cand unii bebelusi au inceput sa dezvolte dermatite atopice din cauza apei dure si a unor produse ce nu faceau fata in a hidrata pielea atat de bine. O data la doua zile este considerat un termen potrivit sau oricat de des se impune, dupa caz - unii bebelusi pot vomita des.
Prosopul in cadita - da sau ba? Exista si aici un truc la care unele mame apeleaza. Pentru ca bebelusii ar putea sa se simta in nesiguranta cand sunt total dezbracati. Unele mame aleg sa lase scutecul din acest motiv sau sa aseze peste bebelus un prosop.
Sa faci baie cu bebelusul - da sau ba? Poate ca prima baita a bebelusului nu este momentul oportun sa faceti asta. Din simplul fapt ca ar putea fi miscari stangace. Insa, o baie alaturi de bebelus este o experienta pe care unele mame o vor incerca.
Pe masura ce timpul trece si cel mic se obisnuieste cu acest ritual, descopera adevarata placere de a se juca in apa, timpul petrecut la baita poate sa creasca. Vor veni si acele vremuri cand parca nu ar mai iesi din cadita, desi are pielea stafidita de apa.