Primele zile acasa ale unui nou-nascut. Ce trebuie sa avem in vedere?

Bun venit acasa. Din momentul in care pasiti in casa, simtiti bucurie deplina, insa si stres. In mod special pentru parintii la prima experienta de acest gen, stresul resimtit este despre aproape orice: daca va dormi bine, daca se va acomoda acasa, daca va avea colici, daca va plange mult noaptea, daca va veti descurca cu alaptatul. Practic simtiti ca sunteti impovarati cu atat de multe intrebari, la care de altfel nu va raspunde nimeni. 

                                           

Cei din jur spun continuu, voi sunteti parintii, voi va stiti cel mai bine puiul de om. Timp in care mintile voastre se simt torturate de faptul ca aproape orice vine si cu un semn de intrebare: este oare bine ceea ce facem?

 

Primele ore acasa 

Cu siguranta la intoarcerea de la spital cel mai probabil casa este luna, pregatita fiind de familie. Curatenie peste tot si timp perfect ca si proaspata mamica sa se relaxeze cat de cat. Este de preferat sa evitati zgomotele intense. Creati acel zen de care oricine are nevoie mai ales cand este in contact cu ceva nou. 

Cu aceeasi finete cu care v-ati purtat bebelusul in brate si pana acum, ii veti face cunostinta cu noua sa casa. In primele ore ar fi bine sa va odihniti. Bebelusul va avea locul sau special amenajat, caci riscul de moarte subita si de sufocare in somn este destul de mare daca doarme in pat cu adultii.

In ceea ce priveste hranirea, daca deja ati pornit cu succes pe drumul alaptarii, acum este momentul sa initiati acasa rasfatul in timpul mesei. Odihniti-va, relaxati-va, in mod ideal alaptati stand in scaunul special. Intre sesiunile de alaptat, asta poate insemna la intervale de 2-3 ore, odihniti-va. 

Urmariti: scaunul bebelusului si ingalbenirea pielii, daca face icter. Unii bebelusi dezvolta icter chiar imediat dupa externare si revin in spital pentru tratament. Altii au forma indelungata de icter, sunt externati insa urmeaza si acasa tratament. 

Daca ati incercat fara succes sa alaptati, ati decis sa continuati pentru moment cu lapte formula, preferati acelasi cu care bebelusul a fost hranit inca din spital. Orice alta varianta alegeti tineti cont de sfatul medical si urmariti daca cel mic se constipa, adesea un efect advers al schimbarii bruste de lapte formula. 

 

Prima noapte 

Se spune ca totul este mai greu pentru inceput. Prima noapte are toate sansele sa treaca greu, sa se resimta schimbari de dispozitie, bebelusul inca se acomodeaza cu noua casa. Acum este si momentul crucial cand unii decid sa faca cunostinta celui mic cu suzeta. Altii experimenteaza cu totul altceva: sunetele albe. Mai ales in primele luni, cel mic continua sa fie receptiv la sunetele albe, intrucat acestea ii amintesc de confortul cand era in burtica. Poate ca a porni un aparat electrocasnic va ajuta mai mult decat ati crede sau sunt jucarii care emit sunete albe. 

De urmarit: temperatura din camera nu trebuie sa fie una exagerat de ridicata sau scazuta. Este adevarat ca fiecare adult defineste confortul termic diferit. Unul dintre motivele pentru care bebelusul plange poate fi despre faptul ca este prea cald sau prea rece in camera. Temperatura optima este de 22-24 de grade.

 

Prima saptamana 

Ati tot amanat cat se poate, insa ati ajuns si in acest punct. Prima baita! Specialistii spun ca nu este obligatorie baita zilnica. O data la 2 zile este perfect, evitand asadar ca pielea delicata a bebelusului sa fie prea uscata si deci sa dezvolte dermatite. La prima baita veti avea cel mai probabil la fel de multe emotii ca la orice altceva faceti pentru prima data alaturi de noul membru al familiei. 

Exersand veti gasi un mod cat mai comod de a face si acest lucru. Nu uitati, nu trebuie sa fie un chin totul. La nevoie, puteti opta si pentru curatare rapida la fundulet, sub jet de apa. Mainile mari si sigure ale tatalui ar putea sa va ajute. 

De urmarit: alimentatia, daca castiga in greutate, daca doarme bine, daca sunt progrese cu alaptatul. 

 

Prima luna 

Cade buricul, bontul ombilical. Incep colicii. Prima luna este destul de plina de schimbari si noi aventuri. Sa le luam pe rand:

 

♦ Buricul, asa cum popular se spune, adica ce a mai ramas din cordonul ombilical, cade de la sine in decurs de cateva saptamani de nastere. Nu se poate spune ca exista un termen anume. Atentie la baita, incercati sa nu udati zona. Dupa desprindere, de regula zona este putin rosiatica, insa nu ar trebui sa ulcereze sau sa aiba un miros greu, sa se infecteze. 

♦ Apar colici. Nu este nici aici o regula. Atentie insa, nu exagerati cu produsele specifice anti-colici. Se spune ca, de fapt, orice bebelus are colici inca de nastere, insa nu sunt atat de deranjanti incat sa planga din aceasta cauza. Veti observa probabil ca se va strange cu picioarele la abdomen. Discutati cu medicul despre ce produse pot fi incercate, evitati sa utilizati ceaiuri anti colici. 

♦ Nu schimbati formula de lapte, decat la indicatia neonatologului. La o luna exista deja stabilita o intrevedere cu medicul, moment in care bebelusul este verificat din punctul de vedere al parametrilor de dezvoltare - greutate, inaltime, diametru cap etc. 

 

Alte posibile intrebari frecvente despre primele zile acasa cu un nou-nascut 

Cand iesim prima data afara? Parintii au tendinta de a se ingrijora daca este sezonul rece. Prefera sa stea mai mult in casa. Daca ar fi insa vara, ar iesi la plimbare inca din prima zi. Nu exista o regula in acest sens, doar de evitat sa va plimbati cand cel mic ar fi expus direct la vant, ploaie, vreme severa. 

Cand il inscriem la medicul de familie? Oricand in prima luna de viata. Alegerea unui pediatru ar fi bine sa se intample tot in acest interval de timp.

Cand schimbam formula de lapte? La intervale specifice. Daca il hraniti cu lapte formula, acelasi brand insa de o consistenta diferita, laptele este schimbat la 6 luni si ulterior la un an. In afara de motive medicale, daca nu ia in greutate, o schimbare de lapte nu are de ce sa fie luata in calcul. Ramane insa o recomandare absoluta alaptatul.

Sanatate tuturor si zile cu zambete alaturi de bebelusii vostri!