Profilul TORCH: Pentru femeile care vor sa ramana sau sunt insarcinate

Profilul TORCH este una dintre cele mai importante analize pe care orice mamica sau viitoare mamica ar trebui sa o faca. Si asta pentru ca depisteaza infectii ce se pot transmite de la mama catre fat. Practic este un test de sange care are rolul de a indica valoarea anticorpilor IgG si IgM, anticorpi specifici unor boli infectioase. 

                                           

Acest test poate indica daca mama a avut o infectie recenta sau mai veche, dar si daca boala a fost absenta. Sa intelegem asadar pas cu pas ce inseamna TORCH si ce inseamna mai exact. Puteti citi in randurile care urmeaza importanta efectuarii acestei analize si de ce medicii de profil o recomanda. 

 

Ce inseamna mai exact profilul TORCH

Denumirea de TORCH este o prescurtare ce vine de la numele anumitor boli care pot fi transmise de la mama la fat, care astfel pot provoca infectii sau anomalii destul de severe, implicit riscul de a pierde sarcina. 

♦ T - Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de parazitul toxoplasma gondii. Acesta se reproduce si este eliminat de catre pisici prin materiile fecale. Infectia se mai poate transmite prin alimente vegetale ce nu au fost spalate suficient sau carne gatita insuficient. Daca in primul trimestru de sarcina mama este infectata atunci riscul de malformatii al fatului este destul de ridicat ceea ce inseamna ca mama are optiunea de a apela la avort terapeutic. 

♦ O - Other infections (alte infectii)

Aici ne referim la zona zoster, HIV, sifilis, varicela, hepatita B, coxsackie virus si parvovirus B19.

♦ R - Rubeola 

Dupa cum bine stim, rubeola este o infectie virala care in timpul sarcinii poate fi transmisa foarte usor la fat si poate provoca malformatii in ceea ce priveste sistemul auditiv, sistemului nervos, cardio respirator, cat si la nivelul ochilor. Riscul de a fi transmisa infectia este in etapa de formare a organelor a celui mic, mai exact in trimestrul I de sarcina. Acest aspect poate provoca avort spontan. 

♦ C – Citomegalovirus

Citomegalovirusul este un virus comun, care face parte din familia herpesvirusurilor, care apare de regula la intreaga populatie, insa nu intotdeauna poate cauza simptome. Dupa infectie acesta ramane latent in multe organe, dar care se poate reactiva intr-un episod de imunosupresie. Aceasta infectie implica un risc crescut de malformatii ale fatului in timpul sarcinii.

♦ H - herpes simplex virus

In cazul in care mama este infectata cu herpes genital spre exemplu, pentru a nu se transmite la fat, medicii recomanda nasterea prin cezariana. 

 

Cand se recomanda efectuarea testului TORCH 

Analiza TORCH ar trebui facut inainte ca sarcina sa apara, insa de cele mai multe ori aceasta nu este planificata, asadar aceasta se poate face si in primele saptamani de sarcina. 

In cazul in care testul va iesi pozitiv, de mentionat faptul ca aceste infectii pot fi tratate si tinute totodata sub observatii de catre medicii specializati in asa fel incat fatul sa nu fie afectat. Cu toate acestea exista si cazuri in care se recomanda si avortul terapeutic. 

Daca mama este infectata cu rubeola spre exemplu, atunci aceasta se poate vaccina. Insa se recomanda vaccinul doar in cazul in care testul este negativ, dar arata ca mama nu are anticorpi pentru o eventuala infectie.

 

Cum se transmit infectiile TORCH la fat 

Fatul poate fi infectat cu o astfel de infectie TORCH prin 4 modalitati:

♦ in uter;

♦ pe perioada sarcinii (rubeola sau toxoplasma);

♦ in timpul nasterii (herpes simplex);

♦ dupa nastere, atunci cand cel mic este alaptat (citomegalovirus).

 

Copilul, fie el nascut sau inca in burtica mamei, este expus sau vulnerabil in fata acestor infectii si asta pentru ca inca nu are un sistem imunitar suficient dezvoltat, care sa lupte impotriva acestor infectii. Tocmai de aceea, atunci cand cel mic vine pe lume, este important ca mama sa fie in permanenta atenta cu tot ce ia contact micutul, incepand de la haine, jucarii etc. Neavand imunitate suficient de crescuta poate oricand sa ii puna in pericol sanatatea. 

Important de mentionat faptul ca unele infectii din grupa TORCH cum sunt sifilisul sau toxoplasmoza pot fi tratate cu antibiotice specifice, insa trebuie sa fie depistate la inceputul sarcinii. 

Celelalte boli insa pot fi virale si nu au un tratament specific. Varicela, rubeola si zona zoster pot fi prevenite prin vaccinuri, dar facute inainte de sarcina, iar in ceea ce priveste herpesul simplex, asa cum am mentionat si mai sus, transmiterea la fat poate fi prevenita prin cezariana. 

Analiza TORCH este foarte importanta pentru mama din motive lesne de inteles. 

Viitoarea mamica isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul sau, tocmai de aceea inca dinainte ca aceasta sa ramana insarcinata trebuie sa fie precauta, sa efectueze testele necesare, cele recomandate de medicii specialisti pentru a naste un copil cat mai sanatos. 

Asadar, aceste teste facute la timp pot determina anumite afectiuni cat si prevenirea acestora. Mai mult decat atat, in cazul in care o sarcina a fost pierduta, rezultatele unui astfel de test poate oferi indicii legate de cauze, astfel ca pot fi prevenite in cazul sarcinilor viitoare.