La fel ca multe alte subiecte ce tin de dezvoltarea copilului, chiar si programul de somn este inconjurat de controverse. Parintii se documenteaza dinainte si se simt bulversati. Unii zic ca trebuie neaparat un program de somn, unii merg pe varianta ca cel mic este capabil sa iti spuna ce are el nevoie, prin modul lui, ca are nevoie de somn. Adevarul se afla undeva pe la mijloc de fapt, fiindca toti copiii sunt diferiti. Si de asemenea conteaza si varsta copilului. Vom descoperi mai jos care este importanta somnului la copii si care sunt recomandarile in functie de varsta.
Importanta somnului la copii
Pentru copii somnul are o deosebita importanta, fiind esential in dezvoltare si crestere. Cand sunt bebelusi au un ritm de crestere mare, iar o mare parte din zi dorm, trezindu-se doar sa manance. Copiii care cresc fara o rutina a somnului au probleme in dezvoltarea fizica, psihica, dar in special comportamentala. Conform unui studiu din Marea Britanie, copiii care nu au parte de somn suficient pot avea probleme cu privire la atentie, nu-si pot controla emotiile corespunzator si intampina probleme si in rationamentul problemelor. Somnul insuficient duce la o dezvoltare slaba a functiei executive a creierului. Pe masura ce cresc si au tot mai multe activitati, programul de somn este la fel de important, pentru ca trebuie sa se refaca dupa o zi intreaga de scoala, joaca, teme, plimbari cu parintii sau bunicii si alte activitati.
Un program de somn este esential de implementat inca de cand sunt mici. Cand vor incepe gradinita, copiilor le este mai usor sa se adapteze trezitului de dimineata. Un somn adecvat si linistit in fiecare zi ii va feri de un risc crescut de a intampina dificultati la scoala si de a se dezvolta lent. Iata cateva beneficii ale unui program de somn in viata copilului:
♦ dezvoltare optima a corpului si creierului. Muschii si oasele se dezvolta, ochii si pielea vor avea aspect sanatos, pielea sau alte parti ale corpului se pot reface mai repede;
♦ organismul poate lupta eficient impotriva bacteriilor si bolilor;
♦ poate retine mai bine informatiile dobandite pe parcursul zilei;
♦ este atent si se poate concentra;
♦ este binedispus, creativ si poate rezolva cu succes problemele.
Ce alte probleme pot surveni din cauza somnului insuficient
♦ probleme cu greutatea;
♦ va lua greu decizii importante;
♦ este nervos, morocanos;
♦ nu are rabdare si nici energie suficienta pentru a practica anumite activitati.
Ajuta-l sa aiba un somn de calitate
Pentru adulti somnul este ca o mana cereasca, pentru copii somnul este o tragedie. Prea putini copii sunt care accepta ora de somn stabilita, insa parintii nu trebuie sa renunte usor la rutina stabilita. Sunt unii parinti mai ingaduitori, ce ii lasa sa stea pana seara tarziu insa este un obicei foarte nociv. Parintii nu trebuie sa cedeze in fata presiunilor copiilor, fiindca somnul este extrem de important pentru acestia. A priva un copil de somn este ca si cum l-ai priva de hrana. Daca vrea sa adoarma cu o ora mai tarziu, explica-i ca acest lucru este posibil doar in weekenduri si vacante.
Iata cateva sfaturi pe care le poti urma:
♦ invata-l ca trebuie sa mearga la somn in fiecare noapte la aceeasi ora;
♦ implementeaza-i in rutina o activitate relaxanta inainte de somn, o baie, spalatul pe dinti si fata si cititul unei carti spre exemplu. Aceste activitati il vor face sa inteleaga ca urmeaza ora de somn;
♦ explica-i ca in dormitor, peste noapte, nu poate lua cu el jucarii care produc zgomot;
♦ explica-i ca nu poate bea sucuri acidulate sau manca ciocolata inainte de somn;
♦ telefonul, televizorul sau utilizarea altor gadgeturi cu jocuri video este interzisa inainte de somn;
♦ creeaza un mediu favorabil somnului, nu foarte multa lumina si temperatura sa fie una confortabila;
♦ incurajeaza copilul sa doarma singur.
Care sunt recomandarile privind orele de somn
Conform Academiei Americane de Medicina a Somnului recomandarile sunt:
4-12 luni - intre 12 si 16 ore de somn
1-2 ani - intre 11 si 14 ore de somn
3-5 ani - intre 10 si 13 ore de somn
13-18 ani - intre 8 si 10 ore de somn
Bebelusii cu varsta intre 0-2 luni sunt cei care au nevoie de cele mai multe ore de somn, pana la 18 ore pe zi. Pana la varsta de 1 an este normal sa aiba si perioade scurte de somn, chiar si de 30 de minute. In intervalul 1-2 ani poate aparea anxietatea de separare de parinti, insa si dezvoltarea imaginatiei poate cauza probleme, fiindca la aceasta varsta incep sa apara fricile si cosmarurile. Incercati sa folositi un obiect ce ii aduce liniste si siguranta, cum ar fi o jucarie sau o paturica. Este important sa setati limite si sa fiti consecventi cu ele si de asemenea, ambii parinti sa fie pe aceeasi lungime de unda. Ritmul circadian la copii este foarte sensibil si usor de modificat, deci este important sa nu faceti mari schimbari in rutina lor inainte de culcare. Pentru ca programul de somn sa fie bun este important ca ora de trezire sa nu varieze cu mai mult de 30 de minute.