Rujeola, cunoscut in termeni populari si sub numele de pojar, este o infectie virala si una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei. Apare sub forma unei eruptii cutanate si are simptome asemanatoare cu o raceala. Aceasta poate fi transmisa pe calea aerului, prin stranut sau tuse si poate avea o evolutie severa pentru bebelusi, cat si pentru copii de sub 5 ani, dar rujeola poate afecta considerabil toate grupele de varsta.
Acest virus poate trai aproximativ 2 ore in aer, pe diferite suprafete si poate infecta 90% din persoanele care sunt mai sensibile sau care au o imunitate mai scazuta.
Desi, inainte de a se crea vaccinul impotriva acestei boli rujeola afecta aproximativ toate persoanele in timpul copilariei, in momentul de fata imunizarea a redus destul de mult incidenta bolii in Europa.
Insa, la copii nevaccinati, rujeola continua sa provoace adevarate focare in comunitatile de copii, iar la nivel global ea ramane o cauza principala de deces. De mentionat faptul ca rujeola poate duce si la aparitia complicatiilor severe, precum infectii bacteriene, pneumonie, implicit complicatii neurologice.
Oamenii confunda adesea rujeola cu rubeola
Aceste 2 boli nu sunt deloc sinonime. Rujeola este produsa de virusul rujeolic, pe cand rubeola din cauza virusului rubeolic. Acest din urma virus este cunoscut si sub numele de pojarel, pojar de 3 zile sau pojar german.
Ca si simptome, rubeola este o boala mai usoara, iar cateodata poate fi si asimptomatica, deci nu exista risc de complicatii. Iar ca si patologie rubeola poate prezenta dureri de cap, eruptii cutanate, febra, inflamatia ochilor si congestia nazala.
Pe de alta parte, rujeola poate duce la aparitia complicatiilor si afecteaza major atat copiii, cat si adultii. Aceasta se manifesta pe o perioada mult mai lunga care include perioada de incubatie, perioada de prodromala si cea acuta.
Ambele boli se transmit pe calea aerului, chiar daca rubeola nu este atat de contagioasa.
Simptome rujeola
Acestea apar dupa 10-12 zile de la infectare si, in prima faza, se manifesta prin secretii nazale, ochii rosii, febra mare, tuse, iar ulterior eruptia cutanata.
Aceasta se clasifica in 3 etape:
♦ perioada de incubare - ea incepe chiar din momentul in care copilul s-a infectat si dureaza aproximativ 10 zile, insa nu exista vreo suspiciune sau vreo aparitie a unui simptom.
♦ perioada in care simptomele anunta aparitia bolii - apare febra, tusea si congestia nazala, se manifesta timp de 3 zile si apar de asemenea in interiorul gurii niste pete albe si mici. Din acel moment, copilul devine contagios si poate transmite virusul mai departe chiar daca eruptiile cutanate inca nu au aparut.
♦ aparitia eruptiilor cutanate - in prima faza apar pe fata pete rosii, care incep cu linia parului si se extind spre spatele urechilor, dupa care incep sa se extind pe gat, brate si tot corpul. Dupa ce eruptiile cutanate apar, febra poate depasi si 40 de grade Celsius. La cateva zile ea se diminueaza, iar eruptiile incep sa dispara.
Complicatii severe/usoare
Rujeola este o boala extrem de contagioasa care se transmite de la om la om, iar persoanele care s-au infectat pot raspandi mai departe virusul fara a fi constienti de acest aspect, mai ales pentru ca rujeola se transmite cu cateva zile inainte ca eruptiile cutanate sa apara. Complicatiile de asemenea pot fi usoare sau severe.
Usoare
♦ diaree;
♦ infectii ale urechii;
♦ laringite si bronsite.
Severe
♦ encefalita, este o inflamatie a creierului care provoaca convulsii, varsaturi, coma sau chiar deces. Important de retinut este faptul ca encefalita poate aparea chiar si dupa cateva luni dupa aparitia rujeolei.
♦ pneumonie, persoanele care au o imunitate scazuta pot dezvolta aceasta boala a plamanilor care poate duce uneori la deces.
♦ panencefalita subacuta sclerozanta, o complicatie pe un termen lung in ceea ce priveste rujeola. Este rara, dar fatala pentru sistemul nervos central. Aceasta se dezvolta intre varsta de 7-10 ani, dupa ce persoana a fost infectata.
♦ avort sau sarcina prematura sunt complicatii ce pot afecta orice persoana gravida. Este recomandat ca femeile gravide sa evite contactul cu persoanele diagnosticate cu rujeola.
♦ trombocitopenie.
Vaccinul - preventia impotriva rujeolei
Vaccinul impotriva rujeolei ofera imunitate pe tot parcursul vietii. Acesta are denumirea de ROR si ofera protectie de aproximativ 92% impotriva bolii. Exista si a doua doza de vaccin care ofera o protectie de 97%.
Prima doza se ofera la un an, iar a doua doza intre 5-7ani. Este recomandata si cea de-a doua doza pentru ca unele persoane nu raspund la prima.
Specialistii spun ca vaccinul este singura masura eficienta impotriva rujeolei chiar daca unii parinti, cel putin in ultima perioada, nu prea mai au incredere in vaccin.
Vaccinul nu este doar pentru copii, ci si pentru adulti
Asa cum am mai spus, vaccinul este considerat cel mai bun remediu impotriva rujeolei. Persoanele adulte care nu sunt sigure ca au fost vaccinate cu ROR in timpul copilariei, se pot vaccina oricand, la orice varsta.
Pentru persoanele care lucreaza in institutii publice, studentii sau persoanele care calatoresc sunt recomandate doua doze de vaccin.