Sfaturi practice de ingrijire a copiilor pe timp de iarna

Primii fulgi de nea din acest an s-au asternut, deci temperaturile au scazut pana la indici cu minus. Iarna este un sezon mult asteptat in special de copii deoarece este momentul din an in care au vacanta, vine Mos Craciun, merg cu colinda, pot merge la partie si au parte de diverse activitati specifice de care nu pot profita in alt moment al anului. 

                                           

Si parintii se bucura de iarna din alte motive, in special pentru faptul ca au mai mult timp liber si pot sta cu familia. Este un sezon in care voia buna pluteste in aer si pe langa pregatirile pentru Craciun, parintii trebuie sa aiba grija mai mare si de copii deoarece acum sunt mai predispusi la raceli si alte probleme. Motiv pentru care poate sunteti interesati de cateva sfaturi practice pentru aceasta perioada pentru a evita problemele de sanatate pe cat posibil, fara sa ii opriti pe copii sa se joace in zapada. 

 

Sfaturi cu privire la vestimentatie

Stim cu totii cum arata cei mici iarna - ca niste pinguini infofoliti care abia merg din cauza hainelor. Iata ca aceasta practica poate fi dezbatuta, pentru ca in unele cazuri este utila, alteori nu. 

Conteaza foarte mult varsta copilului pentru a sti cum sa il imbraci cand afara ninge si este ger si de activitatile pe care le are. In acest sens afla ca un echilibru este necesar si cu privire la vestimentatia copilului iarna. Nu de fiecare data este necesar sa fie infofolit cu cateva straturi de haine. 

 

♦ Cum sa ii imbraci pe cei mici care abia au invatat sa mearga

Aici vorbim despre copiii care abia descopera zapada si este posibil sa le placa sau nu. Chiar daca este frig afara, nu ii poti tine totusi toata iarna numai in casa. Incearca plimbatul cu saniuta pentru ca il va incanta. In cazul copiilor plimbati pe saniuta este necesara cu adevarat o vestimentatie mai groasa, cu mai multe haine.

Alege acele articole care mentin caldura corpului, dar evita-le pe care care il pot face sa transpire. Nu trebuie sa lipseasca caciula, fularul si manusile. Iti poti da seama daca l-ai imbracat suficient pe copil daca acesta are mainile calde. Caciula trebuie sa ii acopere tot capul. Nu alegeti acele banderole care sa acopere urechile pentru ca prin partea superioara a capului, corpul elimina cel mai tare caldura. 

Ei trebuie infofoliti cat mai bine pentru ca nu depun efort mai deloc si nu au cum sa se incalzeasca altfel.

 

Cum sa ii imbraci pe copii la sanius

Cand vine vorba despre copiii care merg la sanius sau chiar la patinoar situatia se schimba putin. Acestia trebuie sa se poata misca destul de comod chiar daca sunt imbracati suficient de gros. Doar ca in acest caz trebuie luat in considerare si faptul ca vor depune efort fizic, vor alerga si trebuie sa ai grija sa nu transpire. O geaca groasa, un pulover sau o bluza termo si pe dedesubt un maieu, astfel incat sa nu aiba spatele gol pot fi suficiente. Pe sub pantaloni o pereche mai groasa de ciorapi lungi si accesoriile nu trebuie sa le lipseasca nici lor - manusi, caciula si fular. 

Fularul este important pentru ca nu este indicat sa inhaleze aerul rece direct, deci gura si nasul sa fie acoperite pe cat posibil. Daca vrei sa nu risti sa stea uzi la picioare opteaza pentru o pereche de incaltaminte din piele sau cauciuc (dar care nu aluneca).

 

Temperaturi prea scazute - timp de stat in casa

Nimeni nu vrea sa le fure copiilor bucuria de a iesi afara la zapada. Totusi sunt situatii in care nu este indicat sa ia contact cu mediul exterior. Cand este prea frig recomandat ar fi sa le gasesti cateva activitati prin casa. 

De la minus 25 de grade aproximativ este o vreme prea dura si nefavorabila de care nu ii poti proteja cu ajutorul articolelor vestimentare. Pe cat posibil in astfel de situatii sa stea in casa. La fel si cand este prea vant pentru ca gerul prea puternic le usuca pielea si creeaza alte complicatii cu privire la sanatate precum pneumonie. 

 

Supravegheati copiii

Poate la prima vedere pare ca nu prea exista pericole pe afara. Ce rau poate face un copil care construieste un om de zapada? Iata ca pericole exista la fiecare pas si un adult trebuie sa ii supravegheze pe cei mici in permanenta. 

Gheata nu este prietenul nostru daca nu este vorba despre cea de la patinoar si copiii pot aluneca foarte usor pe aceasta. Isi pot scranti piciorul sau pot da cu capul de aceasta si cate si mai cate se pot intampla. Trebuie sa fii acolo atat sa previi accidentele pe cat posibil si sa intervii la timp in caz de se intampla ceva rau. 

De asemenea turturii de pe acoperis sunt o alta problema si nu stii niciodata cum se desprind si cad peste cei mici. Pentru a evita acest lucru poti sa ii dai jos chiar tu, in cazurile in care poti. Daca nu, ai grija sa nu se joace in astfel de zone in care exista acest risc. Nici sa se joace cu turturii nu trebuie lasati ca pot fi destul de periculosi.

 

Iarna - cand totul devine un imperiu alb

Iarna este un sezon foarte frumos de care cei mici, alaturi de cei mari trebuie sa se bucure de cate ori au ocazia. Pentru a face aceasta iarna una memorabila alege sa iei masurile necesare dinainte daca nu vrei sa petreci toata vacanta in casa cu copilul bolnav. 

Poti intreba medicul si despre vitaminele pe care i le poti administra astfel incat sa ii ajuti organismul sa aiba o imunitate mai ridicata. Spor la facut oameni de zapada si aveti grija de sanatatea voastra si a copiilor, atat iarna, cat si in restul anului!