Sindromul Tourette la copii. Ce trebuie sa stim?

Sindromul Tourette este cunoscut si sub numele de sindromul Gilles de la Tourette si este o afectiune neurologica care debuteaza de obicei inca din timpul copilariei. Copiii care au aceasta tulburare au anumite miscari ale corpului denumite ticuri motorii si pronunta diverse cuvinte sau sunete. Ambele afectiuni nu pot fi controlate de catre acesta. 

                                           

Specialistii spun ca ticurile motorii apar intre varstele 3 si 8 ani, iar cele vocale in jurul varstei de 12 ani. Exista cazuri in care acestea dispar spontan odata cu varsta sau se diminueaza, insa la unele persoane acestea persista si la varste inaintate. Sindromul Tourette este diferit de la persoana la persoana. La unii copii ticurile sunt mai usoare si nu foarte frecvente, in timp ce la altii acestea sunt mai frecvente si mai severe care necesita un tratament. 

Sindromul Tourette poate afecta in mod semnificativ modul si stilul de viata a unui copil, iar de aici poate aparea fenomenul de bullying din partea celorlalti copii.

Bullying-ul este destul de raspandit atat in Romania, cat si la nivel mondial si din pacate acesta poate avea urmari foarte negative asupra dezvoltarii normale a unei persoane. 

 

Ce trebuie sa stim despre ticurile sindromului Tourette 

Important de retinut este faptul ca aceste ticuri nu sunt nici pe departe un semn al inteligentei scazute si nici nu afecteaza inteligenta unei persoane. In plus, oricat de severe ar fi aceste ticuri nu inseamna ca va fi afectata performanta scolara. 

Indiferent de gravitatea ticurilor, acel copil are nevoie de suport neconditionat din partea membrilor familiei in special, cat si din partea societatii. 

 

Cauzele sindromului Tourette 

-Acest sindrom are o componenta genetica. Acest lucru inseamna ca un membru din  familie poate prezenta sau a fost predispus la dezvoltarea acestei tulburari. Insa, pana la momentul actual nu s-a descoperit cu exactitate genele responsabile de aparitia acestui sindrom. 

-o alta cauza ar fi severitatea varsaturilor si greturilor pe timpul primului trimestru de  sarcina a mamei. 

-daca mama a suferit un stres puternic si server pe parcursul sarcinii.

-mama a consumat bauturi alcoolice, cofeina si tutun pe timpul sarcinii.

-copilul nu a avut suficient oxigen sau aport de sange insuficient in timpul nasterii.

-scorul Apgar imediat dupa nasterea copilului a fost scazut.

 

Simptomele sindromului Tourette 

Ticurile pot fi simple sau complexe. Ticurile motorii simple au legatura doar cu un singur grup de muschi, pe cand cele complexe implica automat mai multe grupuri de muschi. 

Cele vocale simple sunt produse de miscarea aerului la nivelul gurii sau nasului, iar cele complexe constau in cuvinte, propozitii si fraze.

Aceste ticuri nu sunt intotdeauna evidente. Ele pot disparea pentru o perioada, pot aparea modificate fara sa aiba o cauza exacta.

Atunci cand persoanele cu sindromul Tourette incearca sa se abtina sau sa opuna rezistenta, ticurile pot aparea sub o forma mai grava ca de obicei. Ticurile se mai agraveaza atunci cand copilul spre exemplu este stresat sau agitat. 

Unele ticuri sau manifestari au aceleasi simptome comune la multe persoane si nu pot fi controlate. Acestea se manifesta prin injuraturi, izbucniri si comportamente sexuale si obscene.  

Multe persoane tind sa creada ca aceste ticuri pot fi controlate de persoanele cu tulburarea Tourette sau isi doresc sa obtina atentia celorlalti. In realitate insa aceste persoane se simt foarte complexate si rusinate de acest sindrom pe care il au si sunt constiente ca sunt incontrolabile. 

De multe ori copii sau adultii cu Tourette intra in depresie si au stari de anxietate. De aceea, este bine ca familia sa apeleze la medici specialisti precum psihiatrii. 

 

Investigatiile sindromului Tourette 

Medicul specialist poate pune un diagnostic de sindrom Tourette pe baza ticurilor si simptomelor pe care pacientul le-a prezentat sau pe baza istoricului medical. 

De retinut faptul ca unii copii isi pot suprima ticurile atunci cand se afla in cabinetul medical si este bine ca parintii sa aduca inregistrari video in care pot arata ticurile acestuia. 

De asemenea, medicii vor pune anumite intrebari parintilor cu privire la activitatea scolara sau alte activitati ale copilului. Ulterior se va efectua daca este cazul si un examen psihologic. 

 

Tratament 

Tratamentul se axeaza in general pe managementul ticurilor. Unele cazuri prezinta simptome usoare care nu necesita un tratament medicamentos. 

Este foarte important ca parintii si persoanele care au contact regulat cu copiii sa fie educati in acest sens si sa cunoasca pe deplin aceasta tulburare. Doar in acest fel vor putea sa vina in ajutorul si sustinerea lor. Este foarte important ca acel copil sa nu fie criticat si sa fie acceptat. 

In functie de gravitatea simptomelor se poate apela sau nu la un medic psihiatru sau se ia in considerarea administrarea de medicamente precum si terapiile comportamentale. 

Chiar daca cu ajutorul terapiilor ticurile pot fi diminuate, din pacate sindromul Tourette nu poate fi vindecat. 

 

Ce este important! 

Parintii sa fie alaturi in permanenta de copiii lor pentru ca au nevoie sa fie intelesi, sa aiba parte de afectiune si iubire. Pe parcursul anilor, parintii pot sa ii dea mai multe informatii copilului in ceea ce priveste acest sindrom pentru a-l ajuta sa inteleaga despre ce este vorba, cat si sa invete cum sa gestioneze anumite situatii. 

De asemenea, este foarte important ca parintii sa nu ii critice pe copii, chiar daca unele manifestari pot fi deranjante sau rusinoase. Copilul nu trebuie pedepsit sub nici o forma pentru acest comportament, acesta fiind involuntar. Facand acest lucru, pot agrava si mai mult situatia, iar copiii vor deveni depresivi si anxiosi. Iar parintii ce au copii care nu sufera de acest sindrom, trebuie sa ii educe pentru a stopa bullying-ul si a fi intelegatori si empatici.

Relatia copil-parinte este extrem de importanta, mai cu seama in aceste situatii cand prezinta sindromul Tourette. Deci aveti rabdare si ajutati-l sa se adapteze cat mai bine in societate.