Bun venit in lumea parintilor, unde toata lumea are o parere si, desi sunt atat de multe variante la activ, pare ca nimic nu se potriveste cu cazul vostru. Daca ati observat ca cel mic are probleme cu mersul este cazul sa interveniti sau este doar nevoie de asteptare? Copilul mai ales pana la un an are un ritm alert de dezvoltare. Nu este cazul de panica daca nu merge dintr-o data bine, drept.
Invata despre cum isi dezvolta copilul mersul
Daca ai sti ce transformari au loc in viata celui mic, cu siguranta l-ai intelege mai bine. Asadar, in ceea ce priveste mersul, sunt cateva aspecte de punctat. Notabil este insa ca unii incep sa faca primii pasi dupa ce merg catel, dar nu este obligatoriu, unii incep de la 9 luni, altii de la un an sau chiar si mai tarziu. Nu exista o regula in acest sens.
Iata cateva etapa de urmarit, general valabile:
♦ La 6 luni poate sa stea in sezut, se rostogoleste pe spate, pe burta.
♦ La 9 luni sau in jurul acestei varste ii place sa mearga de-a busilea. Nu este insa exclus ca aceasta perioada nici sa nu existe, in sensul in care unii copii trec peste aceasta etapa si incep sa faca primii pasi. Se vor sustine de tot ce au in jur pentru a pasi.
♦ Intre 9 si 12 luni poate sta singur in picioare.
♦ Intre 11 si 16 luni poate face pasi singur, fara ajutor.
♦ De la 2 ani ar trebui sa poata sa urce singuri scari, de la 3 isi poate sustine postura stand intr-un picior, pentru ca de la 4 ani sa vorbim deja de stabilitate ce poate sa implice coboratul scarilor, saritul intr-un picior de asemenea.
Care sunt semnele unor probleme de mers
Una din cele mai frecvente situatii se refera la mersul pe varfuri. Majoritatea parintilor au aceasta teama, ca daca cel mic incepe sa mearga astfel, asa va si continua. O posibila explicatie aici este ca aleg varianta de premergator, in ideea de a ajuta pe copil sa isi sustina greutatea si sa mearga. Ideea aceasta este intens discutata de medici si de parinti deopotriva.
Este considerat gresit sa asezi copilul intr-un premergator, poate doar un antepremergator ar putea ajuta, acel gen de jucarie pe care se poate sprijini si prin impingere isi poate exersa pasii.
Cand intervenim
Unele probleme legate de mers cum este si mersul pe varfuri poate fi corectat in timp, fara interventie de vreun fel. Este insa necesar de urmarit cum evolueaza copilul si daca o eventuala problema locomotorie poate ascunde si altele. Spre exemplu studiile arata ca acei copii diagnosticati cu autism pot avea si probleme asociate cu dificultatile de mers.
Dupa varsta de 2 ani daca inca merge pe varfuri sau nu merge in linie dreapta, are talpa indreptata mai mult spre interior sau exterior sau sunt si alte situatii ce ridica semne de intrebare, este recomandata vizita la medicul pediatru pentru consult. De urmarit daca:
♦ Copilul isi modifica mersul in anumite momente, da semne de timiditate, este rusinat cand interactioneaza cu altcineva spre exemplu.
♦ Muschii sai par incordati mereu sau prezinta rigiditate la tendonul lui Ahile.
♦ Nu exista coordonare a muschilor.
Ce este de facut
Din fericire, unele situatii sunt usor de corectat prin masaje, prin interventii simple, dar constante. In acest sens medicii pot recomanda parintilor sa urmeze o rutina a exercitiilor, acasa:
♦ Miscari simple de tragere a labei piciorului inspre el. Masajul este simplu si nedureros si poate continua pana la 30 de minute. Zilnic, 10 repetari de acest gen au efect.
♦ Masaj la tendonul lui Ahile. In acest sens copilul este asezat pe suprafata ferma, cu piciorul indoit usor, cu o mana tineti gamba si cu alta talpa. Indoiti laba piciorului in directia capului.
♦ Un alt exercitiu benefic poate fi ridicarea de pe scaun. Acesta presupune ca cel mic sa stea pe scaun. Cu mainile ii veti tine gambele pentru a nu se ridica pe varfuri.
Facem exercitiile de indreptare a mersului la copil, fara a consulta un specialist?
Raspunsul este nu. Va puteti adresa medicului de familie, unui pediatru care mai departe sa va indrume la un kinetoterapeut, un ortoped de asemenea.
Exista clinici de nisa unde puteti gasi echipa bine pregatita pentru a evalua copiii. O intarziere de evaluare inseamna sanse mai putine de a corecta acum cand este mai usor, cand copilul este in crestere. Post evaluare si in functie de indicatiile oferite, pot fi efectuate si acasa unele tipuri de exercitii. Totusi, este destul de greu de precizat in ce masura acestea vor avea si efectul scontat, intrucat nu veti sti ca faceti corect exercitiile in cauza.
Daca sunt probleme ce nu se corecteaza in timp, o data cu dezvoltarea tot mai avansata a copilului, va fi necesara interventie pe termen mai lung. Purtarea talonetelor poate fi de asemenea o abordare corecta, insa acestea vor fi recomandate numai dupa o evaluare si sunt evident conforme cu masuratorile copilului.
Chiar daca nu este una din cele mai severe probleme, mersul spre interior sau alte probleme legate de indreptarea mersului la copii ingrijoreaza. Este o situatie ce iese din tiparele clasice. Iar pe termen lung exista posibilitatea ca cel mic sa fie jenat mai ales cand practica un sport sau poate avea parte, in cazuri mai severe, de debutul unor afectiuni - dureri de spate, de picioare la varste timpurii.
Sanatate!