Sunt necesare suplimentele pentru imunitate pentru copii?

Imunitatea copiilor, un subiect destul de des dezbatut, care imparte de cele mai multe ori taberele in doua, aduce nu doar controverse, ci si multe semne de intrebare. Mamicile sunt destul de alerte despre imunitatea celor mici mai ales dupa ce intra in colectivitate si incep sa apara tot mai frecvent si racelile. 

                                           

 

Cat de necesare sunt suplimentele pentru imunitate? 

Inainte de a oferi copilului orice tip de produs din clasa celor care stimuleaza si sustin  buna functionare a imunitatii, orice parinte ar trebuie sa inteleaga si cum functioneaza aceasta. 

Concret, imunitatea este capacitatea organismului uman de a se apara de tot felul de agenti patogeni. Imunitatea este atat naturala, innascuta, cat si dobandita. 

In cazul copiilor imunitatea este intr-o continua dezvoltare pana la 12 ani. Nou nascutii au imunitate prin laptele matern, ce contine anticorpii mamei. De aceea este atat de importanta alaptarea mai ales in primele luni din viata. Insa in acest caz vorbim despre imunitatea pasiva si temporara. Si din acest punct de vedere exista o controversa, caci unii sustin alaptarea indelungata tocmai din ideea ca cel mic sa fie cat mai mult timp protejat de boli. Cu toate acestea, corpul lor are parte de imunitate pasiva, adica corpul nu reactioneaza sa isi formeze capacitatea de aparare. 

Cand intra in colectivitate, undeva in jurul varstei de 2-3 ani in cele mai multe dintre cazuri, incep si tot mai frecventele episoade de raceala. Insa specialistii le considera normale, inevitabile chiar. Pentru sugari si prescolari, 8 episoade de raceala pe an sunt considerate in limite. Pe masura ce copilul creste, acestea se raresc, la 6 episoade de acest gen pe an pentru copiii de 7-8 ani, pentru ca in adolescenta sa vorbim despre 4 momente de raceala pe an.

 

Mit sau realitate - suplimentele intaresc imunitatea si feresc copilul de raceli 

Partial adevarat, partial fals. Sunt atat de multe cauze de declansare a racelilor. Sunt zeci de virusi si cu fiecare contact pe care copilul il are cu acestia, el isi creeaza imunitatea. Nu exista o altfel de cale si nu pot fi evitate multe dintre aceste episoade. Suplimentele alimentare pot sustine imunitatea, insa nu pot sa o protejeze 100%. Adica un copil va raci, chiar daca ii sunt oferite fel si fel de suplimente. Partea buna este insa, ca are sanse sa mai rareasca racelile, sa prelungeasca mai mult perioada intre aceste episoade. 

Insa a sustine imunitatea unui copil nu se rezuma numai la a oferi acestuia suplimente fel de fel. Valabil de asemenea pentru adulti, sustinerea imunitatii presupune un cumul de masuri:

♦ Meniuri echilibrate. Asta inseamna atentie la diversificare, calitatea alimentelor, zilnic consum de fructe si legume. 

♦ Somn suficient. Pe fondul oboselii pot sa aiba debut cu mai mare frecventa tot felul de raceli. 

♦ Activitate fizica realizata regulat, cel putin o data pe saptamana. 

♦ Spalare corespunzatoare a alimentelor consumate.

♦ Igiena riguroasa. De cate ori pe zi va spalati pe maini?

♦ Vaccinul. Diverse raceli pot fi evitate prin vaccin. Spre exemplu otita, gripa sunt afectiuni fata de care copilul isi creeaza imunitate prin vaccinare si ideal ar fi ca acestea sa fie realizate inainte de a intra in colectivitate. 

 

Uneori, masurile pe care le luam pot fi cu totul altele. Exista si termenul de imunitate exagerata. Astfel, pentru a sustine buna functionare a organismului copilului, nu este necesar neaparat sa apelam la suplimente, cat sa tinem sub control alergiile sau bolile autoimune. Acestea sunt motivul pentru care imunitatea reactioneaza in mod exagerat. Ce inseamna asta? Ca ataca si distruge structurile proprii ale organismului. 

 

Sa lamurim: sunt sau nu benefice suplimentele pentru imunitate pentru copii? 

Atat timp cat se mentine un echilibru in consumul de suplimente de orice fel, astfel de produse pot fi utile. Atentie la excese. Dozele prea mari de B6 spre exemplu, adica mai mult de 100 mg/zi pot afecta, creeaza context optim pentru dezvoltarea tumorilor. Excesul de zinc spre exemplu inhiba imunitatea. 

Trebuie amintit aici ca mare parte din suplimentele pe care le gasiti in comert sunt cu extracte naturale si au in componenta vitamine precum E, D3, B6, C, zinc sau acizi grasi Omega 3. De asemenea, sunt comune acele suplimente pe baza de propolis, echinaceea, miere de asemenea. Unele mai bune ca altele, unele mai comercializate ca altele, cert este ca nu exista un produs minune care sa il fereasca pe copil de raceli. 

Retragerea din colectivitate atunci cand un copil raceste este o masura necesara, mai ales pentru ca este riscul de a contamina si pe ceilalti. Insa nu este indicat sa permiteti unor perioade prea indelungite pana la revenirea sa. Alternarea suplimentelor ar putea ajuta de asemenea, intrucat de vreme ce organismul se obisnuieste cu un produs, nu mai reactioneaza la fel de bine. 

Consultati medicul inainte de a oferi celor mici suplimente. Cereti sfaturi despre cum se pot combina acestea. Exista produse ce se pot achizitiona fara prescriptie, insa ce-i prea mult strica, deci nu abuzati de tot ce se poate cumpara la liber.