Tantrumul: ce este si cum il identificam corect

Daca sunteti proaspeti parinti cu siguranta stiti ca trebuie sa va pregatiti pentru perioada cand copilul trece prin temutul tantrum. Termenul tantrum reprezinta o criza de furie, o izbucnire emotionala ce apare in general la copii cu varsta cuprinsa intre 1-3 ani. Se manifesta prin furie greu de controlat, plansete, urlete, incapatanare, sfidare, loviri sau auto loviri, agitatie fizica, rezistenta la impacare. 

                                           

Tantrumurile sunt o parte dificila in jobul parintesc, insa trebuie sa stii ca pe cat de infricosator suna, aceste exprimari comportamentale inseamna de fapt sanatatea emotionala a copilului. Copilul isi exprima trairile si emotiile la nivel empiric, fiind singura metoda prin care isi poate manifesta propriile dorinte, nevoi, frustrari. Fiindca se afla in etapa de dezvoltare treptata a autonomiei in relatie cu mediul inconjurator si cea in care limbajul nu este suficient dezvoltat pentru a comunica cu parintii si alte persoane, este destul de dificil ca acesta sa nu acumuleze anumite frustrari si nemultumiri. 

Crizele de furie ii sperie pe multi parinti, nestiind ce sa faca, cum sa reactioneze, cum sa-l calmeze pe cel mic pentru ca momentul sa treaca mai repede. Tantrumul trebuie abordat insa din alta perspectiva si anume cum sa iti ajuti copilul sa treaca cu succes peste starile sale. 

 

Cand apar tantrumurile 

Tantrumurile pot aparea din diverse motive printre acestea fiind oboseala, frustrarea, supararea, foamea, atunci cand nu obtin ceva ce-si doresc. De obicei apar in public sau in preajma anumitor persoane. Iata cateva situatii cand poate aparea un tantrum:

♦ schimbarea rapida de la un mediu la altul (acasa, gradinita, spatiu de joaca, alta locuinta etc.);

♦ momente in care copilul simte ca exista competitie pentru jucarii;

♦ cand limbajul nu il ajuta sa exprime ce isi doreste, iar parintii nu inteleg mesajul transmis;

♦ cand parintii au un moment tensionat sau de conflict;

♦ in cazul geloziei fraterne;

♦ cand fac activitati ce le depasesc nivelul autonomiei;

♦ cand parintii iau decizii sau fac anumite actiuni noi, iar copilul nu stie exact la ce sa se astepte;

♦ cand nu exista un program bine definit pentru nevoile de baza a copilului;

♦ cand sunt schimbari in programul copilului;

♦ cand incearca sa castige atentia parintilor.

Pe masura ce limbajul sau este imbunatatit, frecventa tantrumurilor va scadea, undeva in jurul varstei de 3 ani. 

 

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti in aceasta situatie

 

Nu lua tantrumul personal - Copilul nu are aceste exprimari comportamentale pentru a te enerva pe tine, pentru ca este prea rasfatat sau pentru ca vrea el sa-ti faca ziua mai grea. In universul sau si el intampina probleme, frustrari si nemultumiri, iar acest mod este singurul prin care poate comunica ca sa fie inteles, iar tu trebuie sa inveti sa il asculti. Poate ca pentru tine lucrurile din care se supara sunt absurde, insa pentru el sunt importante.

 

Fii empatic, calm si ferm - Asculta-l si lasa-l sa se exteriorizeze, facandu-l sa inteleaga ca ii esti alaturi, ca stii prin ce trece. Toti copiii sunt diferiti, iar unii nu accepta sa te apropii de ei cand au un tantrum. In acest caz ofera-i spatiu si lasa-l sa inteleaga ca vei fi acolo dupa ce se va potoli. Lasa-l sa isi consume furia, fiind atent la siguranta sa fizica in acelasi timp. Daca are un comportament prin care isi poate face rau singur, atunci e cazul sa intervii. Ca parinte primul instinct este sa iti opresti copilul, insa acest lucru nu va face decat sa aduca mai multa furie copilului. Daca parintii sunt frustrati si furiosi nu vor face decat sa inrautateasca situatia. 

Parintii trebuie sa fie mereu in control si sa gestioneze situatia cu calm. Daca tantrumul este rasplatit cedand, doar veti valida copilului o manifestare eronata. Parintii au capacitatea de a dirija comportamentul copilului, iar abordand tantrumul cu blandete va va scuti de efort. Tonul vocii trebuie sa fie calm, dar ferm, in niciun caz nervos sau rastit. In asa fel vei reusi sa impui o limita, dar si sa comunici corect. Daca tantrumul este manifestat doar pentru a atrage atentia, cea mai buna modalitate de a-l gestiona este sa il ignorati. Cand este vorba de a obtine ceva, parintii nu trebuie sa cedeze si sa ii ofere acel lucru, fiindca asta doar va perpetua un comportament gresit, iar copilul va continua sa faca asta stiind ca nu aveti limite.

 

Acceptati ce se intampla

Intr-adevar tantrumurile nu numai ca afecteaza copiii, dar si parintii. In astfel de momente trebuie sa intelegeti ca aceasta etapa este normala, ca acum copilul face achizitii noi pe partea limbajului, dezvoltarii cognitive, emotionale si abilitatii de relationare. Luati o gura de aer, incarcati-va cu energie buna si incercati diverse abordari, fiindca am mentionat ca fiecare copil este diferit. Gandeste-te la tantrum ca la o oportunitate de a te conecta emotional cu cel mic, de a impartasi sentimente, trairi, ce le puteti depasi impreuna. Tine minte de puterea exemplului si indruma-l pe cel mic cum sa faca fata tantrumurilor. 

 

Cum se pot evita tantrumurile

♦ pastreaza rutina programului stabilit. Chiar si cei mici au limite, iar daca este prea obosit, renunta la a-l duce la magazin, la a planifica o iesire undeva, la a continua lectiile sau joaca. De asemenea, anunta-l din timp atunci cand exista modificari in program, fiindca va reactiona mai bine.

♦ cauza tantrumului este un anumit mediu, situatie sau persoana? Este recomandat sa scoti copilul din acel loc pentru a se calma.

♦ ofera-i posibilitatea de a alege. Spre exemplu poate lua doar o anumita jucarie cu el. Ofera-i mai multe variante din prima, insa fii ferm pe pozitie si spune-i ca doar dintre acestea poate alege. Daca nu vrea sa coopereze, spune-i ca va trebui sa il ajuti tu sa aleaga. Tonul trebuie sa fie mereu pozitiv, cald, dar ferm. Foloseste intrebari ce ii ofera posibilitatea de a alege cum ar fi “Vrei sa iti speli dintii acum sau dupa ce esti imbracat?”. Propozitiile cu ton autoritar “mergi si spala-te pe dinti” duc de obicei la refuz si la crize de opozitie. 

♦ nu lasati copilul in preajma stimulilor perturbatori, cum ar fi obiecte si locuri.

♦ indruma-l sa-ti exprime furia verbal si nu prin actiuni. Daca vrea sa loveasca spune-i sa isi exprime emotiile “sunt suparat”, “sunt nervos”, etc.

♦ copilul va are ca exemplu, deci aveti grija cum va comportati in propriile voastre momente tensionate si imprevizibile.

In cazul in care tantrumurile devin din ce in ce mai dese, iar copilul loveste alte persoane sau pe sine frecvent, ideal ar fi sa mergeti cu el la un medic pediatru sau psihiatru. Aveti rabdare parinti, fiti calmi, aceasta perioada trece!