Tulburarea de spectru autist poate aparea in orice familie, indiferent de etnie, zona geografica sau nivel de educatie. Chiar daca aceasta afectiune nu se poate vindeca, cu interventie timpurie pana la 50% dintre copii pot duce o viata independenta.
Autismul afecteaza tot mai multe persoane, in special copiii, iar in ultimii ani in Romania rata de diagnostic este din ce in ce mai mare. O astfel de tulburare afecteaza comportamentul si comunicarea si desi poate fi diagnosticat la orice varsta, in general simptomele apar in primii 2 ani din viata. Astfel ca autismul implica toate ariile de dezvoltare precum palierele comportamentale, cognitive, de motricitate fina, grosiera si asa mai departe.
Ce este autismul
Asa cum am specificat si mai sus, chiar daca este o tulburare ce dureaza toata viata, cu ajutorul interventiilor terapeutice copiii isi pot imbunatati foarte mult palierele comportamentale si comunicative.
Se numeste afectiune pentru ca nu este o boala, ci o tulburare de comportament, tocmai de aceea diagnosticul nu poate fi pus in urma unor analize de ADN, de sange sau interventii clinice.
Identificarea acestei afectiuni se poate face doar in urma observarii de catre un medic specialist comportamentul copilului. Insa, un rol extrem de important aici il au de asemenea si parintii. Ei pot observa in primii 2 ani ai vietii daca cel mic are anumite comportamente in ceea ce priveste dezvoltarea.
Primele semne ce pot indica o astfel de tulburare pot fi vizibile in din perioada in care cel mic este sugar. Copilul nu se uita dupa obiecte din jurul sau, nu isi cauta mama cu privirea, nu arata cu degetul, nu gangureste, nu reactioneaza la expresiile faciale a celor din jur, nu rade sau nu raspunde la sunetele scoase de adulti. Toate acestea pot indica tulburarea de spectru autist.
Totodata exista si situatii in care copilul se dezvolta absolut normal pana la varsta de 2 ani, iar in jurul acestei varste isi pierde toate achizitiile (interactionarea, vorbitul, mersul).
Interventia timpurie - una dintre cele mai importante decizii
Una dintre cele mai importante actiuni in ceea ce priveste autismul este interventia timpurie. Cu cat parintii constientizeaza si apeleaza la personal specializat, cu atat sunt mai mari sansele ca persoana cu autism sa poata duce o viata independenta. Studiile arata faptul ca perioada maxima de dezvoltare a creierului uman este pana la 3 ani, atingand 90% din dimensiunea pe care o va avea ca adult. Tocmai de aceea daca in aceasta perioada se observa schimbari comportamentale, parintii trebuie sa inceapa interventia terapeutica cat mai curand posibil.
Beneficiile terapiei ABA
Terapia ABA este o stiinta prin care se foloseste in mod sistematic diverse proceduri ce au ca scop imbunatatirea comportamentului, cat si calitatea vietii a unei persoane care sufera de autism. Terapia ABA are rolul de a transforma unele comportamente nedorite in unele pozitive.
O persoana diagnosticata cu autism are nevoie de aproximativ 6 - 8 ore de terapie ABA, timp de o saptamana.
Parintii pot apela la centre speciale unde personalul este format din logopezi, psihopedagogi, psihologi si kinetoterapeuti care au experienta in domeniu si care observa fiecare comportament cu atentie. Scopul este de a afla ceea ce declanseaza comportamentul respectiv si ce se intampla dupa ce acesta s-a manifestat.
Altfel spus, terapia ABA ajuta copiii ce sufera de tulburarea de spectru autist in cresterea comportamentelor dezirabile, in special reducerea comportamentelor nedorite (agresivitatea, autostimularea si altele).
Unul dintre avantajele pe care terapia ABA o ofera este simplificarea invatarii in etape, pentru ca cei ce sufera de autism sa invete cat mai eficient. Un alt avantaj al terapiei este recompensarea pozitiva si prompta. Atunci cand copilul indeplineste o sarcina sau raspunde corect, atunci comportamentul este recompensat.
Alte beneficii ale terapiei ABA
♦ imbunatatirea semnificativa a IQ-ului;
♦ mentinerea igienei adecvate;
♦ acumularea informatiilor de natura sociala;
♦ diminuarea comportamentelor nedorite;
♦ dezvoltarea comportamentelor dezirabile;
♦ cunoasterea diferitelor obiecte;
♦ dezvoltarea achizitiilor comportamentale si cognitive;
♦ recunoasterea anumitor obiecte din jur.
Iata ca prin intermediul terapiei ABA, cei care sufera de autism pot fi recuperati pentru a putea relationa cu persoanele din jurul sau, pentru a se integra mai usor in societate, pentru a putea sa isi exprime nevoile, dar si emotiile.
Primirea vestii cu un astfel de diagnostic nu este deloc usoara pentru parinti, multi dintre acestia nestiind cum sa reactioneze si ce ar trebui sa faca. Si ei au nevoie la randul lor de ajutor si trebuie sa inteleaga ca indiferent de diagnosticul primit, trebuie sa fie alaturi de copii in aceste situatii.
Este important sa apeleze la centre de specialitate cu terapeuti cu experienta in domeniu, care se vor putea ocupa de copiii cu autism, care vor crea un program stabilit in functie de nevoile copiilor.
Chiar daca beneficiile terapiei ABA sunt clare, parintii trebuie sa inteleaga ca schimbarile se produc pas cu pas prin programe bine stabilite.
Oferiti in permanenta sprijin, sustinere si iubire copilului pentru a nu se simti abandonat, acesta constientizand de la o varsta ca este diferit fata de alti copii.