Tot ce trebuie sa stii despre schema de vaccinare pentru bebelusi in 2021

Vaccinul are rolul de a preveni aparitia anumitor boli contagioase fiindca unele dintre ele pot fi fatale si este considerat ca fiind una dintre cele mai mari descoperiri din istorie. Variola spre exemplu, cu mult timp in urma, a fost una dintre cele mai grave si severe boli contagioase, in prezent insa este considerata eradicata, datorita vaccinului.

                                                 

Acum ceva timp in urma, din cauza acestei boli, rata de mortalitate ajungea la numere impresionante, iar efectele eruptiilor uneori erau mutilante. Astfel ca oamenii au inceput sa caute solutii cu privire la aceasta boala contagioasa si mortala. Desi se apelau la anumite leacuri, s-a ajuns la concluzia ca vaccinul este cel mai eficient pentru copii. 

Vaccinurile au in compozitie agentul patogen intreg, inclusiv fragmente moleculare  si odata ce a ajuns in organism este “recunoscut” de catre sistemul imunitar ceea ce duce la distrugerea agentului patogen care a intrat in organism. La ora actuala, vaccinurile sunt utilizate atat in scop preventiv, cat si tratabil. 

Astfel ca schemele de vaccinare care s-au aplicat de-a lungul timpului au dus la extirparea variolei, a poliomielitei, cat si la mentinerea sub control a altor boli grave precum tusea convulsiva sau difteria.

 

Schema de vaccinare pentru bebelusi in 2021

In functie de mai multi factori, Programul National de vaccinare a stabilit o schema in acest sens care incepe chiar in primele zile de viata ale bebelusului.

♦ Vaccinul pentru hepatita B - acest vaccin se administreaza bebelusilor in primele 24 de ore de viata;

♦ Vaccinul impotriva tuberculozei de tip Calmette Guerrin - vaccinul se administreaza bebelusilor in primele 2-7 zile de viata, chiar inainte de a pleca din maternitate;

♦ Imunizarea bebelusilor cu vaccin hexavalent - acest vaccin protejeaza impotriva bolilor precum tusea convulsiva, difteria, haemophilus influenzae tip B;

♦ Vaccinul pneumococic - vaccinul protejeaza impotriva pneumoniilor, septicemiilor, otitelor, meningitei pneumococice. Acesta se administreaza in trei etape: prima doza la varsta de 2 luni, a doua la 4 luni, a treia la 11 luni. 

Desi este inclus in schema de vaccinare, multi copii nu au fost imunizati, deoarece lipseste din majoritatea cabinetelor pentru ca nu s-au alocat bani pentru a putea intra in schema de vaccinare gratuita.

♦ Vaccinul pentru rujeola, rubeola si oreion - acesta se administreaza in 2 etape si este cunoscut si sub numele de ROR. prima vaccinare se face la varsta de 12 luni a bebelusului, iar a doua la copii intre 5-9 ani; 

♦ Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis si acelular-poliomielitic. Acesta se administreaza copiilor la varsta de 6 ani;

♦ Vaccinul impotriva difteriei, tetanos, tusei convulsive. Este un ultim vaccin din schema si este considerat un rapel important care se face copiilor la varsta de 14 ani.

 

Despre imunitatea organismului si rapel

Imunitatea are un rol extrem de important pentru noi si asta deoarece este capacitatea organismului de a se apara de bacterii, virusuri, cat si alti agenti patogeni din mediul inconjurator. Sistemul imunitar este un complex si este principalul responsabil in ceea ce priveste mentinerea sanatatii organismului. 

Spre exemplu, pojarul se face doar o singura data, deoarece imunitatea lasata de virus dureaza pe toata durata vietii si chiar poate fi transmisa prin laptele matern de la mama catre bebelus, fiind o imunitate naturala. Insa imunitatea nu poate fi transmisa in totalitate de la mama catre copil si pentru alte boli, de aceea exista vaccinurile care induc o imunitate artificiala. 

Rapelul inseamna de fapt revaccinarea unei persoane care s-a vaccinat in trecut, cu o cantitate mai mica de vaccin, pentru a-i prelungi imunitatea data de catre primul vaccin.

 

Ce riscuri exista in cazul amanarii sau refuzarii vaccinarii

In primul rand copiii nevaccinati pot prezenta un risc pentru persoanele care sunt predispuse la infectare, mai ales pentru copiii nou-nascuti care inca nu au schema de imunizare completa. Fapt pentru care in cazul in care se amana sau se refuza schema de vaccinare, sanatatea copiilor este pusa in pericol. Studiile arata faptul ca in cazul celor care au refuzat vaccinarea copiilor cu ROR, rata de infectare a fost mult mai mare.

 

Care sunt beneficiile vaccinarii

♦ Rolul vaccinurilor este de a proteja oamenii impotriva unor boli mortale;

♦ Potrivit unor studii, 21 de milioane de vieti au fost salvate din 2000 pana in prezent de vaccinul impotriva rujeolei;

♦ Reactiile adverse sunt rare, in functie de organismul fiecarei persoane;

♦ Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente masuri profilactice;

 

De aceea, este important ca proaspetii parinti sa aiba in vedere schema de vaccinare pentru bebelusi, pentru a-i proteja, a le mentine un sistem imunitar cat mai sanatos si pentru a nu aparea complicatii grave. 

Desi nu toata lumea este de acord cu vaccinarea, mai ales la momentul actual datorita controverselor in ceea ce priveste infectia cu SARS-CoV 2, este important de stiut ca aceasta schema de vaccinare pentru copii, previne imbolnavirea bebelusului pe intreaga viata cu anumite boli care pot fi fatale. Este o schema care se respecta de ani de zile si care s-a dovedit a fi foarte eficienta.