Incepand cu saptamana 28 de sarcina incepe si trimestrul 3. Despre trimestrul 1 si 2 am mai vorbit aici pe blog. Acum incepe o noua etapa, care vine la pachet cu alte schimbari majore, poate cele mai importante din toata aceasta perioada in care porti bebelusul in pantec. Emotiile nasterii poate isi fac aparitia, pregatirile sunt in toi, pentru ca totul sa fie gata cand apare pe lume bebelusul si parca nu mai ai rabdare sa iti strangi puiul in brate.
Trimestrul 3 totusi este foarte important pentru dezvoltarea tuturor organelor bebelusului. Este posibil chiar in aceasta perioada sa fie nevoie si de mai mult repaus, pentru ca oricum vei obosi mai repede si totul va fi mai greu de facut acum. Afla in continuarea acestui articol despre:
♦ Cum se dezvolta copilul in trimestrul 3 de sarcina.
♦ Cum ti se mai schimba si tie corpul. La ce sa te astepti.
♦ Monitorizarea corecta a sarcinii si investigatiile pe care trebuie sa le faci.
Dezvoltarea copilului pe saptamani in trimestrul 3
Saptamana 28 - este momentul in care copilul are deja 1 kg, deci este destul de bine format si a crescut destul de mult. Acum incep sa ii creasca chiar si genele si este momentul in care incepe sa tina ochii deschisi.
Saptamana 29 - in aceasta saptamana pot aparea mai multe schimbari. Incepe sa i se vada din ce in ce mai bine parul de pe cap, organele genitale se dezvolta mai bine, oasele sunt complet dezvoltate. Copilul mai poate lua in greutate aproximativ 200 de grame si ii creste capul mai mult.
Saptamana 30 - copilul poate tine ochii larg deschisi si poate chiar vedea luminile mai puternice, sa urmareasca sursele de lumina. Tot acum ajung si plamanii la dezvoltarea completa, precum si tractul digestiv. Ajungand pana acum la aproximativ 40 de cm cresterea in lungime se va opri in mare parte si doar cresterea in greutate va continua.
Saptamana 31 - copilul incepe sa isi miste capul acum si odata cu acest lucru incepe si sa se miste mai mult, deci te poti pregati de nopti albe si de somn intrerupt.
Saptamana 32 - incep sa se vada unghiile si cel mic incepe sa invete sa respire. Este destul de mare acum, fiind cam cat un pepene galben.
Saptamana 33 - poate fi momentul in care bebe se intoarce in pozitia pentru nastere. Are oasele complet formate acum, mai putin cele de la nivelul capului care nu au fuzionat inca.
Saptamana 34 - acum se dezvolta auzul foarte bine, deci te poate auzi cand ii vorbesti. Continua dezvoltarea plamanilor.
Saptamana 35 - locul in burtica mamei incepe sa fie din ce in ce mai mic pentru bebe, deoarece el creste din ce in ce mai mult. Incepe perioada in care copilul poate creste cu cate 200 de grame pe saptamana.
Saptamana 36 - acum vei simti din ce in ce mai tare miscarile sale.
Saptamana 37 - este saptamana in care poti sa nu iti mai faci griji, pentru ca este considerat ca a ajuns la termen copilul. Daca se naste de acum nu sunt motive de ingrijorare in general, pentru ca organele sale sunt dezvoltate complet.
Saptamana 38 - la finalul acestei saptamani copilul poate avea chiar si 3 kg. Unghiile sunt acum complet crescute, pana in varful degetului.
Saptamana 39 - acum placenta formeaza anticorpi, care vor fi esentiali pentru bebelus dupa ce se va naste. Anticorpi poate sa isi dezvolte si datorita laptelui matern mai apoi.
Saptamana 40 - momentul in care stii ca ziua nasterii se apropie. Termenul dat de medic nu este mereu exact, ci pot fi mici diferente. Cert este ca bebelusul este complet dezvoltat, are si reflexe acum (suptul degetului mare, spre exemplu), deci este pregatit pentru viata extrauterina.
Cum ti se schimba si tie corpul. La ce sa te astepti
Avand in vedere ca este perioada in care copilul se dezvolta cel mai mult si pe la finalul sarcinii incepe sa creasca in greutate din ce in ce mai mult, la fel si in lungime, vei simti aceste schimbari cu siguranta. Astfel ca vei avea si tu parte de schimbari la nivelul corpului precum:
♦ crestere in greutate: te vei misca din ce in ce mai greu de acum, vei avea nevoie mai des de repaus.
♦ cresterea sanilor: este si perioada in care poti avea colostru. Acesta este primul lapte pentru bebe, esential chiar.
♦ contractii Braxton Hicks: este un travaliu fals care nu trebuie sa te sperie.
♦ probleme cu respiratia: vei respira mai greu si pentru ca ai luat in greutate considerabil si pentru ca bebe apasa peste toate organele tale.
♦ arsurile retrosternale: este posibil sa simti arsura in gat. Poti diminua acest disconfort prin mese mai mici si mai dese si cu ajutorul consumului mai des de lichide.
Sunt schimbari firesti cu care te confrunti si unele poate iti ridica un semn de intrebare sau te ingrijoreaza. Discuta constant cu medicul obstetrician pentru ca te va lamuri si iti va explica ce este normal si ce nu.
Monitorizarea corecta a sarcinii si investigatiile pe care trebuie sa le faci
Alaturi de toate controalele pe care trebuie sa le faci si vizitele la ecograf trebuie sa stii ca inainte sa nasti trebuie sa ai cateva analize deja facute. Sunt multe investigatii recomandate pentru acest trimestru de sarcina si medicul iti va spune cu siguranta ce ai de facut.
Printre acestea se enumera:
♦ monitorizarea activitatii cardiace fetale;
♦ ecograful;
♦ biometria fetala si morfologia;
♦ glicemia;
♦ urocultura;
♦ sumar de urina.
Alaturi de acestea mai sunt cateva analize pe care trebuie sa le ai cand te internezi, care nu trebuie sa fie mai vechi de doua saptamani. Medicul obstetrician poate fi alaturi de tine si te poate lamuri cu privire la tot ce ai nevoie. Nu iti face griji draga mamica, totul va fi bine si toate eforturile pe care le faci vor merita in momentul in care iti vei strange pruncul in brate.
Nastere usoara!