Umiditatea si temperatura in camera. Care este nivelul optim pentru cei mici?

Este important mediul in care bebelusul isi petrece timpul - umiditatea, temperatura si lumina din incaperi? Cu siguranta da! Doar ca din prea multa grija fata de bebelusi, de cele mai multe ori unii parinti ajung sa le creeze mai mult disconfort decat confort. O caldura mult mai mare sau prea multe luminite.

                                           

Cei mici trebuie sa isi petreaca timpul in camere in care temperatura este optima, sa nu fie nici prea cald sau prea frig. Asadar, dezvoltam pe larg in randurile ce urmeaza aceste subiecte, fiind foarte importante pentru cei mici, dar si pentru parinti. 

 

Gradul de umiditate din camera bebelusului 

Atunci cand temperatura dintr-o incapere nu este cea potrivita poti sa iti dai seama destul de usor, insa atunci cand vine vorba despre umiditate, lucrurile se complica putin. Dupa cum bine stim, umiditatea din aer joaca un rol important in ceea ce priveste sanatatea noastra.

Un aer prea uscat sau prea umed va crea crea disconfort in zona gatului, a ochilor, pielii,  este mai greu respirabil si are un miros specific. Totodata joaca un rol important in ceea ce priveste rezistenta organismului celor mici la bacterii si virusuri. 

 

Care sunt factorii ce usuca aerul dintr-o incapere 

Unul din factorii ce usuca aerul dintr-o incapere este sistemul de incalzire. Aerotermele, caloriferele, sobele. Iar in ceea ce priveste aerul umed cauza este aerisirea precara a incaperilor. Cei care au copii mici, in sezonul rece se feresc sa aeriseasca locuinta pentru a nu avea pierderi de caldura. 

Insa, este nevoie in permanenta de aer curat si proaspat, tocmai de aceea specialistii recomanda ca locuintele sa fie aerisite de 2-3 ori pe zi. 

Veti observa ca atunci cand incaperea este aerisita si somnul va fi unul mult mai calitativ si mai odihnitor. De mentionat totodata faptul ca acolo unde aerul este umed, exista riscul de aparitie a mucegaiului si igrasiei, factori nocivi pentru sanatatea plamanilor. Asa ca, este necesar sa mentinem umiditatea dintr-o incapere intre 40 si 60%. 

 

Ce puteti face 

O metoda pentru a imbunatati atat calitatea aerului, cat si umiditatea acestuia, este achizitionarea unui umidificator sau dezumidificator profesional. Astfel de metode se dovedesc a fi foarte eficiente pentru a regla umiditatea dintr-o locuinta. 

Drept urmare, un dezumidificator are rolul de a tine departe umezeala dintr-o locuinta, in timp ce un umidificator adauga umiditate in aer. Cunoscand aceste diferente, veti sti care este produsul de care aveti nevoie. Gasim pe piata foarte multe variante de astfel de produse, cu preturi accesibile, ce va vor fi de un real ajutor. 

 

Temperatura din camera celui mic 

Se pare ca temperatura din camera bebelusului a fost un subiect destul de discutat de-a lungul timpului. Asa cum am discutat si in randurile de mai sus, unii parinti, crezand ca ofera mai mult confort si siguranta, incalzesc prea mult locuinta si asta din dorinta de a-i feri pe cei mici de anumite raceli. Paradoxul este ca acest lucru nu face decat sa creasca si mai mult sansele ca cel mic sa se imbolnaveasca. 

Imaginati-va, ca si parinti, cum veti dormi in timpul noptii atunci cand temperatura din camera depaseste 25 de grade. Acelasi lucru se va intampla si cu cel mic. Nu se va putea odihni, se va trezi in permanenta, va transpira si va incepe sa planga. In plus, un studiu recent arata si faptul ca o temperatura foarte ridicata dintr-o incapere poate creste riscul aparitiei sindromului mortii subite. Asadar, temperatura ideala din camera unui bebelus este de pana la 23 de grade, nu mai mica de 18 grade Celsius.

Iata ca aceste aspecte joaca un rol important atat in vietile noastre, cat si a bebelusilor. Ne dorim sa ii protejam cat mai mult cu putinta, sa le oferim confort si siguranta, ori aceste aspecte nu tin doar de tipul de hrana sau de articolele vestimentare de calitate pe care le achizitionam. 

Mediul in care traim trebuie sa ne ofere acel confort optim de care avem nevoie zi de zi. Tinem cont asadar de umiditatea si temperatura din locuinta si din camera bebelusului pentru a-l putea proteja in adevaratul sens al cuvantului.

 

Lumina din camera copilului 

Si lumina din camera bebelusului este importanta. Astfel ca cea mai buna sursa de lumina este cea naturala, de la soare. Specialistii recomanda parintilor ca atunci cand amenajeaza camera unui bebelus, sa o aleaga pe cea mai luminoasa din casa. 

Iar atunci cand soarele dispare de pe cer, optati pentru un corp de iluminat cu un singur bec, nu foarte puternic, chiar si o lampa in apropierea patutului. Cu cat lumina artificiala este mai puternica, cu atat il va deranja mai mult pe bebelus, mai ales cand il verificati pe timpul noptii. Asadar, optati pentru o lumina cat mai difuza. 

Tineti cont de aceste aspecte daca va doriti sa le oferiti micutilor tot confortul de care au nevoie.