Vaccinul antivaricela - este obligatoriu inainte de intrarea in colectivitate?

“Varsatul de vant” sau varicela - boala infectioasa ce afecteaza cu precadere copii intre 5 si 10 ani, ce poate fi contactata si de adulti. Virusul varicella-zoster cauzeaza aceasta boala si se raspandeste prin contact direct cu o persoana purtatoare, dar si prin aer, prin stranut, vorbit sau prin tuse. Schema de vaccinare ii poate pune pe multi parinti in dificultate, nestiind cu exactitate anumite aspecte. Dar sa lamurim din start un lucru, vaccinul antivaricela nu este obligatoriu. Parintii care vor totusi sa opteze si pentru acest vaccin, trebuie sa cunoasca anumite aspecte.

                                            

 

Despre varicela si simptomatologie

O data contactat virusul, este nevoie de aproximativ 10 zile pentru ca boala sa isi faca aparitia. Simptomele varicelei sunt:

♦ ameteli;

♦ tuse;

♦ dureri de cap;

♦ lipsa poftei de mancare;

♦ eruptia - cuprinzand scalpul, trunchiul, fata si membrele bolnavului.

 

Varicela este caracterizata de mici leziuni ale pielii ce dau o senzatie de mancarime, ce se pot transforma in vezicule (250-500) si crustele care mai apoi se desprind de pe piele. Pe toata perioada de mancarime este recomandat a se evita scarpinarea, pentru a preveni aparitia cicatricilor permanente. In mod normal in cazul varicelei nu apar complicatii, dar au fost si cazuri restranse ce au avut ca rezultat moartea. Varicela afecteaza in principal nou-nascutii. 

Ideal ar fi ca imunizarea sa se faca in copilarie, fiindca odata contactat virusul in viata de adult, formele sunt mult mai grave si chiar se poate ajunge la complicatii grave, chiar letale. Iar conform studiilor sansa copiilor nevaccinati de a face boala mai tarziu in viata este de 90%, deci putem trage concluzia ca varicela este extrem de contagioasa, indiferent de varsta.

 

Ce contine vaccinul antivaricela si cum actioneaza

Vaccinul nu provoaca varicela copilului. In compozitie se afla virusi vii, inofensivi, dar care stimuleaza organismul sa produca anticorpi pentru a se apara de boala. Odata ce organismul se intalneste cu virusul, acesta il recunoaste instant si creeaza o bariera protectoare, prevenindu-se imbolnavirea. Exista totusi cazuri cand chiar si cu vaccin boala sa poata fi contactata, insa simptomatologia este intr-o forma mai usoara, iar recuperarea organismului este mai buna. Parintii trebuie sa stie ca exista totusi doua forme de vaccin: 

vaccinul monovalent - eficient impotriva infectiei cu varicela;

vaccinul tetravalent - eficient impotriva varicelei, a rubeolei, a rujeolei si oreionului. 

 

Cand se administreaza vaccinul impotriva varicelei

Vaccinul antivaricela este foarte sigur si eficient, iar reactiile secundare apar la doar 20% dintre copiii imunizati. Acestea pot aparea sub forma de inrosire, inflamatie si durere usoara in locul injectiei, dar sunt reactii destul de comune si care trec rapid. In rare cazuri pot aparea reactii alergice ce se vor manifesta diferit de la caz la caz. Aceste reactii pot include urticarie, tumefierea fetei si gatului, dificultati respiratorii, puls crescut, slabiciune si ameteala, caz in care trebuie contactat imediat medicul. In functie de organism reactiile pot aparea in cateva minute sau cateva ore de la administrare.

Eficienta sa este una deosebit de mare, protejand micutii in 99% din cazuri. Parintii care isi doresc sa nu isi faca griji pe viitor si doresc aceasta imunizare pentru copil trebuie sa stie ca vaccinul se va administra in 2 doze. Se poate incepe vaccinarea cu prima doza de la varsta de 12-15 luni, iar ce-a de-a doua se va face in intervalul de varsta 4-6 ani. Vaccinul va fi administrat de catre medic, in tesutul gras al copilului. 

 

Complicatii ale varicelei

O data ce a fost luat virusul pot aparea anumite complicatii. Avand in vedere ca imunitatea este deja la pamant, pot aparea si infectii bacteriene secundare cu stafilococ si streptococ in zonele de leziuni cutanate. O infectie secundara cu streptococi de tip A poate duce la spitalizarea copilului sau mai grav, la deces. Poate aparea pneumonia care, de obicei, este virala. In cazul pneumoniei bacteriene, aceasta apare mai frecvent la copii sub 12 luni.

Se poate ajunge de la meningita aseptica pana la encefalita, insa cea din urma nu este atata de frecventa, fiind doar un procent 1,8 la 10.000 de cazuri. Aceasta poate duce la atacuri si coma. 

 

Ce beneficii are acest vaccin

Principalul beneficiu este ca protejeaza copilul de a face varicela si ofera o protectie indelungata organismului. Insa, cu ajutorul acestuia se poate evita aparitia Zonei Zoster, ce poate fi provocata de varicela. Virusul varicelic este de tip ARN, iar in cazul in care persoana care il contacteaza are si un sistem imunitar deficitar, sansele de aparitie in viitor a Zonei Zoster cresc. 

Deci parinti, pentru ca cel mic sa intre in colectivitate nu este obligatoriu acest vaccin, insa se spune ca preventia este mai buna decat tratarea. Iar cand vine vorba despre sanatatea micutului vostru cu siguranta nu e loc de risc. Optati si pentru vaccinul antivaricela pentru ca atat voi sa stati linistiti, cat si copilul ce ajunge la maturitate.